Omtale i Bergens Tidende

«Slipesteinen» til minne om gamle tider i ny bydel

Bergens Tidende 28.11.1977

Fyllingsdalen har nå fått sitt første minnesmerke om de tider da det var gårdsbruk og landlige omgivelser i det som i løpet av de 15 siste årene er blitt den største bydelen i Bergen. I går middag kunne formannen i bydelsutvalg 18, Esther Hamre, foreta den høytidelige avdukingen av «Slipesteinen» i den nye Lynghaugparken under nærvær av mange unge og eldre fyllingsdøler som gjerne ville ta den nye attraksjonen nærmere i øyesyn.

«Slipesteinen» ei ikke noe storveies kunstverk. Snarere tvert om, vil vel de fleste si.

Minnesmerket er en original slipestein som fyllingsdølen og bonden Ivar Dalen Træet brukte i sin smie ved århundreskiftet.

Træet kom til Fyllingsdalen i 1880, og fram til sin død i 1934 drev han et lite gårdsbruk og en smie som i dag regnes som den første industribedriften i Fyllingsdalen. Gården lå omtrent der det nå skal opparbeides gravplass, og «Slipesteinen,» som er plassert på en høy sokkel, skal minne fyllingsdøler av i dag om den tid da bydelen deres var en typisk bondebygd med en smal og kronglete vei som eneste forbindelse inn til Bergen – om man da ikke la veien over Løvstakken da.

Den gamle steinen ble for et år siden funnet nær sagt ved en tilfeldighet på tomten der Ivar Dalen Træet hadde sitt gårdsbruk og verksted, og en del enkeltpersoner tok straks til orde for at den burde bli den første minnesteinen i Fyllingsdalen. Dette er nå blitt en realitet, og forhåpentlig vil «Slipesteinen» bli et verdifullt innslag i den tett befolkete bydelen.

 

< Tilbake til Slipesteinen